Logó és arculattervezés

A megbízás: kerékpárút arculattervezés

Tolna város önkormányzata keresett meg minket, hogy egy kiemelt fejlesztési projektjükhöz készítsünk arculatot. Egy kerékpárút látszólag nem nagy dolog, de Tolna város, Fadd és Dombori életében mégis fontos szerepet tölt be, összeköti e három szervesen együttműködő települést, és biztonságos keretet ad a már meglévő kerékpáros forgalomnak. Ezzel kielégít egy már létező igényt, továbbá nem csak egymással köti össze a három települést, hanem a jövővel is, mivel a kerékpárút része lesz az EUROVELO nemzetközi kerékpárútvonal 6-os szakaszának, ezzel bekapcsolódik annak vérkeringésébe. A város jelentőségének megfelelően kezeli a projektet.

A kezdő lépések

Aktív kerékpárosokként örömmel vágtunk neki a feladatnak.

A következő kulcsszavak és gondolatok mentén indultunk el:
• egy olyan út(szakasz)ról van szó amely számunkra fontos, lokális pontokat köt össze,
• a kerékpár – mint közlekedési, és mint sport/rekreációs eszköz,
• a közlekedésbiztonság,
• a környezetvédelem,
• a hagyomány, amelyre büszkék vagyunk ebben a térben,
• a Duna megjelenik, mint kiemelt fontosságú célpont és térelem.

A fenti kulcsszavakat szem előtt tartva, olyan megoldásokat kerestünk, amellyel (1.) nevet adhatunk ennek a nagy, nemzetközi projekt tolnai szakaszának, (2.) megkülönböztethetjük magunkat az EuroVelo-6-on belül, illetve (3.) a helyieknek és környékbelieknek segítsünk a mentális térképükre helyezni a kerékpárút ezen szakaszát.

Az egyértelműbbnek tűnő fogalmakon túl, sokat foglalkoztatott bennünket a térség hagyománya és történetisége: így találtunk rá a kékfestés hagyományára, és arra a tényre, hogy az egykori római provinciák határvidéke (limes) majdhogynem pontosan az Eurovelo 6 mentén húzódott. Később, az ötletelés során a kékfestés a háttérbe szorult, a vízi és szárazföldi utak okán a rómaiak örökségének jelentősége felerősödött – ezért a következő nevet adtuk a szakasznak: Pannon Limes Tolna

 

 

Tervezés

 

Kutatásunk során azokat az információkat kerestük, amikre a majdani logótervünk reakcióként nyilvánul meg. A logó alapja így a négy legfontosabb elemből született: kerékpár, új utak, a három település kapcsolata és a Duna közelsége. Úgy terveztük, hogy a logó kifejezze a három település kapcsolatát (a zárt láncszemekkel), de nyitottságot is mutasson (a nyitott láncszemekkel), hiszen az EuroVelo szerves részét képezi, bekapcsolódik az útvonalba.

 

Ennél a tervnél is fontos elem, hogy a környezeti adottságokra és a projekt legjellemzőbb elemeire reagál: a három település kapcsolatára, a kerékpárútra és a Duna közelségére. A logó geometrikus szerkesztésű, ezt erősíti az ugyancsak geometrikus szerkesztésű betűkészlet is.

Az arculat kialakításakor a kék és sárga színek mellett, a kék szomszédos színeit alkalmaztuk. Ezek lehetőséget adnak a különböző programok kódolására.

 

Kivitelezés: nyomdai munkák, érmek, emblémázott pólók

A tervezési és kiadványszerkesztési munkák után nyomdai részlegünk kinyomtatta a plakátokat, szórólapokat, programfüzetet, okleveleket, kitűzőket, még egy zsebtérképet is. A megrendelő teljes megelégedéssel fogadta munkánkat, mi pedig büszkék vagyunk erre.

 

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólást csak egy név megadásával lehet beküldeni.

A hozzászólás mező ne maradjon üresen.